Image

Biotopen

Voedselbos en wilgenhut

 Enkele jaren geleden zijn we begonnen met de aanplant van een voedselbos, dit in samenwerking met vzw 't Goeie Leven. 
Een voedselbos is een voedselsysteem dat gebaseerd is op de natuur en permacultuur.

Dit soort bos wordt aangemaakt door verschillende lagen beplanting (bollen, knollen, bodembedekkers, struiken, klimmers en bomen) op eenzelfde oppervlakte aan te planten. Daarom is een voedselbos de ideale plek voor heel wat diertjes zoals insecten, kleine zoogdieren, vlinders en bijen. Wanneer alle beplantingen volgroeid zijn, produceren ze hout, blad en voedsel (vruchten en noten) producten.

In ons voedselbos maakten we in de winter van 2022 ook een mooie wilgenhut. Deze willen we aanbieden om in te spelen of te slapen. 

Image
Image

Verwilderd bosje

Op ons natuurterrein laten we ook een stuk volledig zijn gang gaan, zonder in te grijpen.
Bramen, pioniersbomen, netels, distels zoeken hun weg tussen elkaar. Omgevallen bomen laten we liggen. Daartussen vinden zeer vele vogels en insecten beschutting. 
Terug zeer nuttig voor de biodiversiteit. 

Grasland

Ons grasland wordt beheerd door de sinus maaimethode. Daarbij wordt er meanderend gemaaid, waarbij een deel van het gras blijft staan. Door in slingerende paden en in fases te maaien wordt een graslandje gecreëerd met veel variatie. Hierdoor is er op elk moment van het jaar wat te vinden voor vlinders, bijen en vogels en draagt het terug bij aan de biodiversiteit.

Op de grasweides laten we bivakkeerders toe. 

Image
Image

Begrazingsweide

Op de begrazingsweide lopen onze schapen. 
Omdat we houden van 'eerlijk' vlees en zelfvoorzienendheid, kweken we zelf lammetjes op. Zij kunnen naar hartelust op het terrein rondlopen en eten van het verschraalde gras met vele kruiden. 

Onze schapen hebben ook een grote impact op de biodiversiteit van het terrein. Niet alleen zorgen ze al grazend voor meer variatie en structuur in een bepaald gebied, zodat het voor meer soorten aantrekkelijk wordt – van spinnen tot vogels en van paddenstoelen tot kwetsbare plantjes. We kiezen voor Voskop schapen, een oud ras.

Amfibiepoel

Op ons natuurterrein is er vanzelfsprekend ook een amfibiepoel.
Deze werd met behulp van Regionaal Landschap Westhoek aangelegd. 
Een amfibiepoel is een poel die speciaal aangelegd is om het de amfibieën zo aangenaam mogelijke maken. Dit doen we door de helling, diepte en kleine landschapselementen. En natuurlijk voldoende lichtinval. 
In onze poel hebben we oa. Kamsalamanders, Groene Kikker, padden, waterjuffers, waterinsecten, schaatsenrijders... 

Image
Image

Boomgaard

In de boomgaard staan vele verschillende oude hoogstam fruitbomen. 
Deze fruitbomen leveren ons jaarlijks verschillende vruchten. We beschikken over vele appelbomen, van die opbrengst wordt appelsap en appelcider gemaakt. 
Onze gasten op het terrein bieden we vanzelfsprekend ons lekker appelsap aan.  

Wijngaard

Ook op ons terrein kon een wijngaard niet uitblijven. 
We beschikken over 180 stokken van 2 verschillende hybride-rassen. We kozen speciaal voor hybride-rassen  omdat deze (bijna) geen behandeling tegen ziektes nodig hebben. Onze rassen zijn Johanniter en Cabernet Cantor.
De paden tussen de rijden worden beurtelings gemaaid om nuttige insecten aan te trekken. 
Met behulp van vzw Borelle, maken we jaarlijks zo'n 180 flessen wijn. (rosé en wit).

Image
Image

Hagen en struwelen

Op het terrein staan honderden meters hagen en vele verschillende struwelen. Deze zorgen in het voorjaar voor de broedplaats van vele verschillende vogels.
De meeste hagen zijn meidoorn met tussendoor verschillende andere haagplanten als hondsroos...
De struwelen zijn 'uitstulpende' stukken van de hagen met vele verschillende inheemse planten zoals hulst, haagbeuk, kastanje, lijsterbes, Gelderse roos, Kardinaalsmuts, Rode Kornoelje, Vuilboom, vlier...

Leemoven

Het terreintje aan de leemoven is omwald met takkenhagen en de amfibiepoel. Tussen de takkenhagen staan er wilgenbomen. Het gras is kruidenrijk en er staan verschillende kleine fruitstruikjes in. Hier lopen vele waterhoentjes en overwinteren tussen de takkenwallen en onder stenen padden en kikkers. 

Image
Onze visie

Onze Visie

Meer info

heuvelhof

BTW: BE0761.237.291
HRO: 52.967
IBAN:BE37 7510 0165 7528
BIC: AXABBE22